Utfodring och foderstater

Ja, vad ger ni era hästar att äta och varför?

Är ni såna som provar allt, ger en massa olika kraftfoder eller håller ni er till en och samma sak? Ger ni mycket tillskott? Och isf vad och varför?

Mina hästar ( Rock och Magnolia ) Har ett bra höensilage som bas, kli, kornkross och mineraler till Magnolia och lusern, kornkross, mineraler, muskel-E till Rock. Han får även när det är full tävlingssäsong lite extra kraftfoder i form av Musli, havrefri.

Dela gärna med er utav era erfarenheter angående foder, det är en djungel och det vi alla vill är ju att våra hästar ska ha en bra tarmflora, ett bra hull och nått som bygger muskler.

4 Kommentarer
 1. Emma
  Emma says:

  Hej!
  Jag använder mig först och främst av ett bra grovfoder. När vi skulle lägga om Candys foderstat då den var på tok för dålig vid köp så gick hon enbart på grovfoder och mineraler. Hennes energi räcker mycket väl. Men sedan för att hon på bättte sätt skulle bygga muskler har hon sedan 5-6 ätit grov
  90. Jag byter aldrig! Jag fick en annan häst. I hennes gamla foderstat ingick korn och jag gav henne det ett tag innan bytet. Sedan fickbjag höra att kornens slaggprodukter plockas upp av musklerna och kan bidra till stela oelastisla muskler. Bort med den och ja, hon blev ju helt annorlunda. Men av exakt vilken orsak kan jag inte bekräfta. Om det var grov 90, kornborttaget, havreborttaget, träningen, Marianne. Vet ej. Jag tror att allt hade sin verkan. Msrianne såg stora resultat när hon gick igenom henne och träningarna blev ”lättare”. Så numera anv. Jag Kraftt till amla hästar jag haft men inte just 90 om det inte är aktuellt. Lillan ger jag muskel. Jag gillar deras foder samt är de bra rådgivare. Det har alltid varit fina blanka pälsar och hyffsat lättmusklade (variation individ till individ)

  Svara
  • Katarina
   Katarina says:

   Ja, det är ju denna diskussion jag vill ha igång=) Kanon!

   Jag är inte en fan av Kraft, men alla har vi ju olika upplevelser utav kraftfoder. Men vi är ju överens på två punkter Emma=) Bra stråfoder och ingen havre=) Intressant. Varför ger du inte havre?
   Mina bägge blir helt kollriga i huvudet, det blir som krypningar i kroppen på dem. Så jag har ingen bra erfarenhet utav havre, iallafall på de två jag har nu, det kan ju ändras i framtiden.

   Svara
   • Emma
    Emma says:

    Anledningen till att jag tog bort havren var att Candy har energi och nerver till ett helt gäng med hästar. Så med havren borta kunde huvudet slappna av lite. Jag tycker även att de musklar sig mycket finare med Kraft. När jag köpte henne gick hon på 3 kg havre, 3 kg korn, 1 kg lusern, kli m.m… Hon hade, visade det sig, urinstenar. Vilket kanske inte är konstigt med all den kraften och hon presterade kanske inteb110 %… Därför fåt hon inte äta förmycket mineraler eller någon lusern överhuvud taget. Corint behöver ingen extra framåtanda utan mest hjälp att hålla hull och protein för muskler. Det är väl lite så att närmn hittat något man tycker gör skillnad fastnar man för det 🙂

    Svara
    • Katarina
     Katarina says:

     Jisses, det var ingen dålig foderstat hon hade vid inköp. Men visst, det är en stoooor häst som behöver mycket mat. Men 6 kg kraftfoder plus lusern? Det är ganska mycket käk.

     Ja, det är väl lite så, man har sina erfarenheter och plockar valda delar utav det man själv tycker fungerar.
     Huvudsaken är ju att hästarna mår bra, har gott hull och inte har mer nerver utanpå än de behöver.
     Tycker du kraften innehåller all den protein som Corint behöver eller kompletterar du med tex soja elr liknande?

     Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *